mandag den 3. oktober 2016

Er strandrenselaug fremtiden?

For tiden behandles emnet strandrenselaug i Greve Kommunes forskellige politiske udvalg. Det er Økonomi- og Planudvalgets anbefaling, at kommunen starter arbejdet med at oprette et sådant laug allerede i november i indeværende år.

Solrød Kommune har igennem lang tid med stor succes haft netop et strandrenselaug - bestående af grundejerforeningerne i Karlstrup, Solrød Strand og Jersie Strand med støtte fra Solrød Kommune - som for nyligt fik en check på 25.000 kr. fra Solrød Centret.


Og hvad går sådan et strandrenselaug egentlig ud på? Så vidt, vi kan tolke det, handler det om, at kommunen videregiver opgaven med strandrensning til en sammenslutning af grundejerforeninger og vejlaug, som frivilligt (idet kommunen ikke har lov til at pålægge hverken borgere eller grundejerforeninger/vejlaug at deltage i et sådant laug) varetager opgaven med at koordinere og engagere et eller flere rensningsfirmaer, ligesom at dette laug også økonomisk belastes af opgaven, eventuelt med begrænset økonomisk støtte fra kommunen.

Men er det fair, at nogle få skal betale for noget, som mange har glæde af - og som kommunen bryster sig af er vores største aktiv? I et notat om indsamling af tang, som Greve Kommune har fået lavet af Horten Advokatfirma, står der blandt andet "...de samlede strandarealer i dag benyttes af offentligheden, som dermed vil have glæde af, at tang og fedtemøg fjernes" - og det er præcis dét, der er hovedargumentet for, at byrden for strandrensning ikke skal distribueres til nogle få, men bæres af fællesskabet i flok.

I kommunens oplæg er vi som forening ikke nævnt som interessenter i denne sag, og det undrer os selvfølgelig, eftersom at rent badevand og bekæmpelse af fedtemøg er blandt vores vigtigste mærkesager. Vi vil derfor tage kontakt til kommunen for at blive involveret - og ja - vil har naturligvis tænkt os at stille spørgsmålstegn ved rimeligheden i, at nogle få bosiddende tæt ved stranden skal betale.

Mere nyt følger!




1 kommentar:

  1. En traktor m rive/læsse redskab, en lastbil m chauffør, en eller flere til at læsse de sidste rester op på lastbilen m en greb og så ud med det i Hedeland, hvor det kan anvendes som jordforbedring.
    Maltas fineste og længste badestrand er ca. 600 m lang og ligger håbløst placeret inde i bunden af en bugt - Mellieha Bay. Den bliver derfor renset flere gange om ugen. Mener at der er et par mand fra kommunen, samt nogle kontanthjælpsmodtagere med i teamet. Og tangen? Den modtages at de lokale gartnere!

    Strandparken er bestemt et kæmpe aktiv for kommunen og den sagde man som bekendt også ja til. Dette indebar, at strømforholdene blev markant ændrede i Køge Bugt. En tilsanding foran havnene og en ophobning af 'fedtemøj' langs land - det vidste man godt ville ske - er blevet resultatet.

    Derfor må kommunen også tage ansvaret for at løste dette problem.

    Eller er vi virkeligt så langt i kommunen, at denne opgave, der kan løses af ganske få - der i parentes ikke behøver at være raketteknikere, MBAere eller akademikere - ikke kan løftes?

    Om det blot er manglen på kvalificeret kompetence politisk/administrativt der er problemet, så er der jo kun én løsning, der er farbar - skift den/dem ud.

    SvarSlet